Plac już otwarty i dostępny dla mieszkańców!

Urządzony przy strażnicy w Orzeszkowie plac jest już w pełni gotowy do użytkowania – długo wyczekiwana przez mieszkańców inwestycja została zakończona, a sołtys miejscowości zaprasza do korzystania z zamontowanych w tym miejscu urządzeń.

Przeprowadzona na jesieni ub. roku przebudowa podwórza strażnicy OSP w Orzeszkowie zmieniła porośnięty chwastami plac w miejsce przeznaczone do zabawy i wypoczynku. Z uwagi na przeprowadzenie rekultywacji całego terenu wraz z wysiewem nowej trawy, należało odczekać kilka tygodni, aby murawa się zakorzeniła.

-Nareszcie trawnik już odpowiednio związał glebę i z placu można w pełni korzystać. Zapraszam do organizacji spotkań, ognisk, pikników. Jest altana, w której można ukryć się przed słońcem, zjeść przyniesiony z domu obiad. Plac zabaw razem z miejscem do odpoczynku umożliwia zorganizowanie przyjęcia urodzinowego dla dziecka – wymienia sołtys Charuba. – Brama przy wiacie przystankowej jest cały czas otwarta, chcemy żeby jak najwięcej mieszkańców korzystało z nowej atrakcji w naszej miejscowości. W ubiegłą sobotę, kończącą długi weekend, na placu odbyła się pierwsza impreza. Mieszkańcy nie ukrywali radości z faktu, że wreszcie jest się gdzie spotkać i zapewniają, że majówka na pewno nie będzie ostatnim przedsięwzięciem tego lata.

Zgodnie z tym, co usłyszeliśmy od sołtysa Wojecha, z placu można korzystać codziennie, bez potrzeby pytania o zgodę. Organizację np. imprezy rodzinnej czy ogniska warto jednak zgłosić, żeby mieć pewność rezerwacji miejsca czy dostęp do strażnicy.

Wraz z udostępnieniem placu do użytku, zakończono też prace przed wejściem do budynku. Z inicjatywy druhów OSP i mieszkańców na podjeździe do strażnicy podjazd wyłożono kostką brukową, którą gmina przekazała miejscowości po rozbiórce w innym miejscu. Ponadstumetrowy plac jest już utwardzony kostką oraz zabezpieczony słupkami, które uniemożliwią wjazd aut ciężarowych (z uwagi na sąsiedztwo skrzyżowania na podjeździe parkowały lub wykonywały manewry samochody dostawcze, niszcząc tym samym nawierzchnię). W montażu kostki nieodpłatnie pomogła firma PPHU UNI-BRUK Paweł Szymczak w Uniejowie, która realizowała projekt przebudowy terenu za strażnicą jesienią ub. roku, za co mieszkańcy oraz samorząd gminy Uniejów serdecznie dziękują!