Podsumowanie Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa – Program 2017

Miejsko-Gminny Ośrodek Pomocy Społecznej w Uniejowie, przy współpracy z Bankiem Żywności w Łodzi, realizował Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa – Podprogram 2017, współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

Celem Programu było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie sierpień 2017 – czerwiec 2018.

Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

  • warzywne i owocowe (groszek z marchewką, fasola biała, koncentrat pomidorowy, buraczki wiórki, powidła śliwkowe);
  • skrobiowe (makaron jajeczny, makaron kukurydziany bezglutenowy, ryż biały, kasza gryczana, herbatniki maślane),
  • mleczne (mleko UHT, ser podpuszczkowy dojrzewający),
  • mięsne (szynka drobiowa, szynka wieprzowa mielona, pasztet wieprzowy, kabanosy wieprzowe, filet z makreli w oleju),
  • cukier (cukier biały, miód wielokwiatowy),
  • tłuszcze (olej rzepakowy),
  • dania gotowe (gulasz wieprzowy z warzywami).

Pomoc żywnościowa trafiła do 536 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa łódzkiego.

Wydaliśmy osobom potrzebującym:

24.073,48 kg żywności;

2.450 paczek żywnościowych;

W ramach Podprogramu 2017 dla 12 osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono 2 warsztatów edukacyjnych w ramach działań towarzyszących:

  • Żywieniowe – 1 spotkań dla 6 uczestników
  • Niemarnowanie żywności – 1 spotkań dla 6 uczestników

 

Kierownik M-GOPS w Uniejowie

Jolanta Figurska