„Smakowite spacery po Uniejowie 2017” coraz bliżej

Poświąteczny weekend – 22-23.04. upłynie w bardzo smakowitej atmosferze… Zapraszamy na trzecią edycję akcji degustacyjnej pod hasłem „Smakowite spacery po Uniejowie”, która odbędzie się w ramach IV Uniejowskiego Festiwalu Smaków.

Wielkimi krokami zbliża się IV Uniejowski Festiwal Smaków, a wraz z nim możliwość skosztowania aż 22 potraw festiwalowych przyrządzonych z zaangażowaniem, pomysłowością i pasją przez Uniejowskich Restauratorów – specjalnie dla wszystkich Degustatorów. W tym roku zarówno lista dań, jak i ich różnorodność znacznie się powiększyły – wprowadziliśmy bowiem dwie kategorie potraw: dania główne i desery. Do wyboru mamy łącznie 15 dań głównych, których motywem przewodnim są ryby słodkowodne oraz 7 wiosennych deserów przygotowanych z owocami i warzywami. Serwowane potrawy festiwalowe są w porcjach degustacyjnych (100-120 g) w cenie od 5-6 zł.

W tym roku na restauracyjnym szlaku spotkają Państwo znanego kucharza, urodzonego na Dominikanie, od wielu lat mieszkającego w Polsce – Carlosa Gonzáleza Tejerę. Gość Festiwalu, ekspert kulinarny będzie przewodniczącym Jury, które podda ocenie wszystkie propozycje restauracji i przyzna własną „Lilię Smakosza”.

Dla ciekawskich – na zachętę i zaostrzenie apetytu już teraz prezentujemy pełną listę wszystkich potraw festiwalowych do pobrania tutaj, na plakacie oraz poniżej w galerii zdjęć.

W czasie trwania Festiwalu będzie można zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora i w ten sposób zbierając pieczątki potwierdzające skosztowanie danej potrawy, wziąć udział w smakowitej zabawie. Pamiętajmy, że 1 zamówiona potrawa = 1 pieczątka. Wypełniony Paszport należy wrzucić do urny w ostatniej odwiedzanej przez siebie restauracji. Głosując na najsmaczniejsze dania sprawiamy, że dana restauracja ma szansę zdobyć nagrodę „Lilia Smakosza” i tytuł „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie”, a samemu można wylosować atrakcyjne nagrody.

W tym roku przyznajemy punkty wybranym potrawom w dwóch kategoriach, oddzielnie oceniamy dania główne i desery – 3 punkty otrzymuje nasz faworyt (I miejsce), 2 punkty – potrawa na II miejscu, 1 punkt – potrawa na III, 0 pkt. pozostałe potrawy. Warunkiem przyznawania ważnych punktów i wzięcia udziału w losowaniu nagród jest degustacja minimum 6 spośród 15 festiwalowych dań głównych oraz 3 spośród 7 deserów.

Paszporty Degustatora z mapką restauracji oraz urny do wrzucania głosów dostępne będą  w czasie trwania Festiwalu w każdej restauracji festiwalowej, Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.

Przed wyruszeniem na podbój festiwalowych lokali warto zapoznać się z Regulaminem Degustatora, który udostępniony będzie także w czasie festiwalu w każdej restauracji.

Celem Uniejowskiego Festiwalu Smaków jest stworzenie i wypromowanie specjalności kulinarnych gminy Uniejów, prezentacja i popularyzacja regionalnych walorów kulinarnych.  Poprzez Festiwal inspirujemy miejscowych restauratorów i mieszkańców gminy do odkrywania i wprowadzania do swojego jadłospisu rodzimych produktów, tradycji i przepisów kulinarnych typowych dla naszego regionu.

Celem konkursu dla restauratorów jest integracja przedstawicieli lokalnej gastronomii, wypromowanie obiektów gastronomicznych gminy Uniejów oraz stworzenie atmosfery kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. Laureatami „Lilii Smakosza” poprzednich edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków były restauracje: Zorbas (2015 r.) i Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park (2016 r.).

Pliki do pobrania:

 

Do zobaczenia na smakowitym szlaku w Uniejowie!