VI Uniejowski Festiwal Smaków – kiedy, gdzie i co zjemy?

W najbliższym czasie Uniejów już po raz szósty z rzędu zamieni się w raj dla poszukiwaczy dobrego jedzenia i zaprezentuje się prawdziwą niezwykłością smaków i zapachów.
W weekend 13-14 kwietnia wystartuje bowiem wyczekiwane przez cały rok wydarzenie kulinarne – VI Uniejowski Festiwal Smaków. Te dwa wiosenne dni przeniosą nas w prawdziwie kulinarną podróż i będą świetną okazją, by delektować się smakiem festiwalowych potraw w tutejszych restauracjach. W sobotę (13.04.) w godzinach 12.00-20.00 oraz w niedzielę (14.04.) od 12.00 do 18.00 trwać będzie akcja degustacyjna pod hasłem „Smakowite spacery po Uniejowie”.

Aby powiększyć plakat, kliknij w obrazek.

Udział w Festiwalu Smaków integruje i inspiruje tutejszych restauratorów, daje równe szanse promocji obiektów gastronomicznych, stwarza atmosferę kreatywnej i zdrowej rywalizacji na polu oferty kulinarnej. To wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów.

Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były też ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek.

W tegorocznej odsłonie Festiwalu udział weźmie aż 14 restauracji. Zaprezentują one dania oparte na połączeniu prostoty i oryginalności. W daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Wszystkie te produkty pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Dania dostępne będą w wielkości porcji degustacyjnej (100-120 g) i  kosztować będą 5 lub 6 zł.

Kwietniowy weekend zapowiada się wyśmienicie! Oto czym kusić nas będą festiwalowe restauracje…

1. Gościniec „Nad Wartą”, ul. Sienkiewicza 137

Danie główne: „Uniejowski ziemniak w mundurku”

Ziemniaczki w mundurkach, zapiekane z farszem na bazie gęsich podrobów, podawane z gęstą śmietanką.

6zł (120 g)

 

Deser: „Szarlotka z nadwarciańskich sadów”

Specjalność szefowej kuchni Gościńca „Nad Wartą”. Pyszne, rozpływające się w ustach ciasto, przełożone dużą ilością musu jabłkowego na bazie owoców z uniejowskich sadów. 6 zł (120 g)

 

 

2. Hotel Uniejów **** ecoActive&Spa – Restauracja LaRegina, ul. Bł. Bogumiła 32

Danie główne: „Kugel ziemniaczany”

Kugel ziemniaczany z boczkiem, ogórek uniejowski z koperkiem, chips z puree ziemniaczanego , twarożek z musztardą francuską.

6 zł (120 g)

 

 

Deser: „Kompresowane jabłko”

Kompresowane jabłko z poziomkami, kruszonka z pieczonej białej czekolady, lody jabłkowo-śmietankowe, szkło jadalne, oliwa dyniowa, chips jabłko.

6 zł (120 g)

 

 

 

3. Hotel & Spa**** Kasztel Uniejów, Restauracja Kasztelańska, ul. Zamkowa 6

Danie główne: „Puree z uniejowskich ziemniaków z chipsem z bekonu”

Puree ziemniaczano – selerowe na sosie cytrynowym z grillowaną sałatą rzymską i chipsem z bekonu.

6 zł (120 g)

 

 

Deser: Sambuk z uniejowskich jabłek”

Mus z pieczonego jabłka z uniejowskiego ogrodu w asyście migdałów i cynamonu.

5 zł (100 g)

 

 

4. Hotel*** Browar Wiatr, ul. Dąbska 49

Danie główne: „Faszerowany ziemniak z ogniska”

Młode ziemniaki z ogniska, podwędzany twaróg uniejowski, casserole, pstrąg wędzony na ciepło, chips z ziemniaka, oliwa truflowa.

6 zł (120 g)

 

 

Deser: „Terrina jabłkowa”

Terrina jabłkowa, parfait z kopru włoskiego, financier cynamonowy, jogurt, sos limonkowo-jabłkowy ze złotem, beza jogurtowa, puree z jabłka granny smith, puder z buraka ćwikłowego. 6 zł (120 g)

 

 

5. Karczma w Zagrodzie Młynarskiej, ul. abp. Jakuba Świnki 1

Danie główne: „Kartacze z Zagrody”

Kartacze ziemniaczane z mięsem na kapuście kiszonej zasmażanej.

6 zł (120 g)

 

 

 

Deser: „Jabłko z uniejowskim miodem w cieście”

Jabłko skąpane w miodzie lipowym, zapieczone w cieście francuskim, przyprawione cynamonem.

6 zł (120 g)

 

 

 

6. Pierogarnia pod 30-ką, ul. Bł. Bogumiła 30

Danie główne: „Placuszki od Rejenta z Uniejowa”

Placuszki ziemniaczane w niecodziennej odsłonie, podawane na słodko z powidłami śliwkowymi.

6 zł (120 g)

 

 

 

 

Deser: „Nadwarciańskie krążki”

Zapiekane krążki jabłek, ukryte w delikatnie chrupiącym cieście.

6 zł (120 g)

 

 

7. Pizzeria Pico Bello, ul. Sienkiewicza 18 a

Danie główne: „Ziemniak po uniejowsku”

Delikatne kotleciki z czosnkiem, od uniejowskiego rolnika. Smak ziemniaków wzbogacać będzie sos z leśnych grzybów oraz żółta fasola z pietruszką.

5 zł (120 g)

 

 

Deser: „Płonące naleśniki z jabłkiem”

Puszyste naleśniki z prażonymi jabłkami, oblane czekoladą, flambirowane na Państwa oczach.

5 zł (120 g)

 

 

8. Restauracja Herbowa, ul. Zamkowa 2

Danie główne: „Rycerskie doznanie”

Ziemniaczany devolay z jajkiem przepiórczym z sosem tatarskim na bazie ogórka termalnego.

6 zł (120 g)

 

Deser: „Legendarna pokusa”

Słodka kula z musem jabłkowym na szarlotkowym biszkopcie, w towarzystwie sorbetu i karmelizowanego jabłka.

6 zł (120 g)

 

 

9. Restauracja Wabik, ul. Dąbska 5 oraz Zieleń 17 A

Danie główne: „Placki ziemniaczane z sosem grzybowym”

Głównym składnikiem są starte na tarce surowe ziemniaki od okolicznych dostawców, z dodatkiem przypraw, podawane z sosem grzybowym z leśnych grzybów.

6 zł (120 g)

 

 

Deser: „Szarlotka na ciepło”

Szarlotka z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością jabłek.

6 zł (120 g)

 

 

 

10. Restauracja Zorbas, ul Bł. Bogumiła 9

Danie główne: „Pierś w borowikach”

Pierś z kurczaka w sosie borowikowo-śmietanowym, podawana z pieczonymi ziemniakami oraz buraczkami.

6 zł (120 g)

 

 

Deser: „Nadwarciański przysmak jabłkowy”

Prażone jabłka z cynamonem, przekładane bitą śmietaną z serem mascarpone. Górna warstwa składa się z musu malinowego oraz pokruszonych biszkoptów.

5 zł (120 g)

 

 

 

 

11. Gospoda pod Brzozami, ul. Dąbska 26

Danie główne: „Gołąbek ziemniaczany z sosem pomidorowym i chipsem z bekonu”

Kapusta włoska nadziewana farszem z ziemniaków i bekonu, polana sosem pomidorowym, serwowana z chipsem z bekonu.

5 zł (120 g)

 

 

12. Klub Nautilus w Termach Uniejów, ul. Zamkowa 3/5

 

Danie główne: „Zapiekanka ziemniaczana”

Zapiekanka ziemniaczana z łososiem i cukinią, podawana na ciepło.

5 zł (120 g)

 

 

13. Pizzeria – Restauracja Twister, ul. Rynek 9

 

Danie główne: „Kartacz termalny”

Kartacz z regionalnych ziemniaków, nadziewany farszem mięsnym w sosie grzybowym.

6 zł (120 g)

 

 

14. Restauracja Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park, ul. Zamkowa 7

 

Danie główne: „Duet doskonały”

Faszerowana rolada ziemniaczana, podawana z kapustą zasmażaną i sosem.

6 zł (120 g)

 

 

Dania przedstawione na zdjęciach i ich opisy prezentują się znakomicie i nie pozostawiają żadnych wątpliwości, że każdy, kto przyłączy się do festiwalu, delektować się będzie smakiem najbardziej wybornych potraw.

Zasady VI Festiwalu Smaków pozostają bez zmian. W trakcie jego trwania należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.

Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 z 14 dań głównych i co najmniej 4 spośród 10 deserów.

Głosując na najsmaczniejsze potrawy dajemy restauracjom szansę na zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”, a tym samym tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019”.

Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…

 

Pliki do pobrania: