VI Uniejowski Festiwal Smaków 2019

kiedy
11.4.2019
14.4.2019
gdzie: Gmina Uniejów
organizator: Urząd Miasta w Uniejowie, PGK Termy Uniejów, M-GOK Uniejów

VI Uniejowski Festiwal Smaków 2019 – kiedy, gdzie i co zjemy?

Festiwal Smaków – święto miłośników dobrego jedzenia – na stałe wpisał się w smaczny kalendarz imprez kulturalno-kulinarnych Uniejowa. Kolejna, szósta już edycja wydarzenia, odbędzie się w dniach 11-14 kwietnia. W VI wydaniu Festiwalu Smaków udział weźmie aż 14 restauracji. To właśnie dzięki nim nad Uzdrowiskiem Termalnym Uniejów uniesie się prawdziwa niezwykłość smaków i zapachów.

Przedsmak wydarzenia dadzą szkolenia, pokazy i prezentacje, które zaplanowane są na dwa pierwsze dni Festiwalu.
W czwartek, 11 kwietnia, odbędzie się szkolenie z zakresu systemów jakości żywności i certyfikacji produktów żywnościowych wysokiej jakości, promocji produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych. Tego samego dnia zaprezentowane zostaną produkty regionalne kuchni kaszubskiej i podkarpackiej, a także łódzkiej – tutaj na pokaz kulinarny zapraszamy w imieniu Adama Kozaneckiego – finalisty programu MasterChef. Ponadto pojawią się też inne pokazy kulinarne, a wszystkie przekąski i produkty regionalne będzie można zdegustować.
Na piątek 12 kwietnia zaplanowane zostały prezentacje: „Produkty tradycyjne województwa łódzkiego”, „Produkty lokalne Gminy Uniejów – dobre praktyki”, „Produkty lokalne z Mórahalom – marka, promocja, gospodarka” oraz „Włoskie produkty lokalne”. Nie zabraknie też wystawy producentów lokalnych – hodowców i producentów żywności z gminy Uniejów.

Kolejne dwa dni przeniosą nas w prawdziwie kulinarną podróż i będą świetną okazją, by odkryć nowe smaki w najsmaczniejszych lokalach w mieście. W sobotę (13.04.) w godz. 12.00-20.00 oraz w niedzielę (14.04.) od 12.00 do 18.00 trwać będzie akcja degustacyjna pod hasłem „Smakowite spacery po Uniejowie”.
Festiwal Smaków to wyjątkowa impreza, odbywająca się z udziałem regionalnych producentów oraz lokalnych i tradycyjnych specjałów. Wcześniejsze edycje festiwalu proponowały już potrawy z sera koziego, były także ryby słodkowodne, warzywa i owoce. W roku ubiegłym postawiliśmy na Ogórka Termalnego z Uniejowa i miód pszczeli z lokalnych pasiek. Tym razem Festiwal powróci do korzeni, dając możliwość skosztowania tego, co w naszym regionie jest od zawsze. W tegorocznej odsłonie w daniach głównych królować będą ziemniaki, a w deserach jabłka. Produkty te pochodzić będą prosto od lokalnych producentów. Restauracje zaserwują łącznie 24 potrawy: 14 dań głównych oraz 10 deserów. Będą one w wielkości porcji degustacyjnych o wadze 100-120 g w symbolicznej cenie 5-6 zł.

Zasady festiwalu pozostają bez zmian. W trakcie trwania imprezy należy zaopatrzyć się w Paszporty Degustatora. Będą one dostępne w sobotę i niedzielę w każdej restauracji uczestniczącej w Festiwalu Smaków 2019, w Punkcie Informacji „Term Uniejów” na basenach oraz w recepcjach hoteli: Domu Pracy Twórczej, Zamku i Zagrody Młynarskiej.
Za zamówioną w restauracji potrawę festiwalową Degustator otrzyma pieczątkę potwierdzającą skosztowanie dania. Pamiętać należy, że 1 zamówiona potrawa to 1 pieczątka. Aby oddać ważny głos, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, trzeba spróbować i ocenić co najmniej 6 dań głównych i co najmniej 4 deserów.

Głosując na najsmaczniejsze dania i desery dajemy restauracjom szansę na zdobycie nagrody, jaką jest „Lilia Smakosza”, a także tytułu „Najbardziej Apetycznego Miejsca w Uniejowie 2019”.
Laureatami V edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków były restauracje: Herbowa na Zamku i Parkowa w Uzdrowisku Uniejów Park (w kategorii danie główne) oraz Herbowa na Zamku ( w kategorii deser). Dania których restauracji zachwycą podniebienia Degustatorów tym razem? O tym przekonamy się już niebawem…