Za nami dziewiąta edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Tym razem w wydarzeniu uczestniczyło 10 obiektów restauracyjnych. Każdy z nich starał się przekonać Gości Festiwalu oraz członków Komisji o tym, że to właśnie jego kulinarne pomysły zasługują na „Lilię Smakosza”. Wśród wspomnianych pomysłów znalazło się 10 dań głównych oraz 7 deserów. Motywem przewodnim tegorocznej edycji konkursu były: papryka i czarny bez.
Które potrawy okazały się najsmaczniejsze?
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii DANIE GŁÓWNE nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Pizzeria Pico Bello za danie: „Trzy światy z tą papryką” – 23 pkt.
II miejsce – Pałac Uniejów za danie: „Papryczki z kaszotto z pęczaka podane na pesto z pieczonej papryki” – 20 pkt
III miejsce – Restauracja VARTO, Hotel Termalny za danie: „Czardasz na swoim” – 10 pkt
W ocenie Komisji konkursowej w kategorii DESER nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Pałac Uniejów za deser: „Ekler z musem z czarnego bzu” – 22 pkt.
II miejsce – Zagroda Młynarska za deser: „Sernik z koziego sera” – 21 pkt.
III miejsce – Restauracja VARTO za deser: „Beza na kopie” – 11 pkt.
W ocenie Gości w kategorii DANIE GŁÓWNE nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Pałac Uniejów za danie: „Papryczki z kaszotto z pęczaka podane na pesto z pieczonej papryki” – 80 głosów
II miejsce – Pizzeria Pico Bello za danie: „Trzy światy z tą papryką” – 42 głosy
III miejsce – Zagroda Młynarska za danie: „Risotto z puree z pieczonej papryki, chorizo i parmezanem” – 40 głosów
W ocenie Gości w kategorii DESER nagrodzone zostały następujące restauracje:
I miejsce – Pałac Uniejów za deser: „Ekler z musem z czarnego bzu” – 73 głosy
II miejsce – Pizzeria Pico Bello za deser: „Kuzynka Białej Damy” – 51 głosów
III miejsce – Zagroda Młynarska za deser: „Sernik z koziego sera” – 50 głosów
WIELKIE GRATULACJE DLA ZWYCIĘZCÓW!
SERDECZNE PODZIĘKOWANIA DLA WSZYSTKICH OBIEKTÓW GASTRONOMICZNYCH ZA WSPANIAŁE KULINARNE DOZNANIA PODCZAS IX UNIEJOWSKIEGO FESTIWALU SMAKÓW!!!
A.Ol.