Dwudniowe warsztaty „Śniadanie to dobry początek dnia” odbędą się 1 i 2 października 2022 r. w Zagrodzie Młynarskiej i na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w godzinach 9.00-13.30.
Uniejów od lat promuje lokalne walory kulinarne. Co roku organizujemy wiele imprez, które korzystnie przyczyniają się do promocji Gminy Uniejów i rozwoju branży gastronomicznej.
Na początku października przygotowaliśmy nową propozycję dla miłośników dobrego jedzenia i lokalnych produktów – „Śniadanie to dobry początek dnia”. Zapraszamy na dwudniowe warsztaty, które odbędą się 1 i 2 października 2022 r. w Zagrodzie Młynarskiej i na Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich w godzinach 9.00-13.30. Uczestnicy dowiedzą się, jak ważną rolę odgrywają produkty lokalne w rozwoju lokalnym, a rozkoszując się pysznym śniadaniem, przekonają się, że są również doskonałym sposobem promocji.
Warsztaty pn. „Śniadania w Zagrodzie i Zamku – lokalne produkty i ginące zawody, nasze dziedzictwo kulturowe” kierujemy głównie do restauratorów, hotelarzy, przedsiębiorców, rolników, przetwórców spożywczych, producentów żywności, kół gospodyń wiejskich oraz wszystkich osób zainteresowanych z gmin Uniejów i Świnice Warckie.
I dzień warsztatów
W pierwszym dniu (1 października) w Zagrodzie Młynarskiej będzie można wysłuchać opowieści na temat ginących zawodów. Podczas tej podróży będzie można zajrzeć do wnętrza zabytkowego młyna. Upieczemy podpłomyki i obejrzymy oryginalny piec chlebowy. Poznamy też tajniki zawodu serowara. Będziemy mogli rozkoszować się smakiem lokalnych serów i pysznego miodu. Brzmi ciekawie? A to nie wszystko!
Gospodynie ze Świnic Warckich przygotują dla nas dwie regionalne potrawy: zalewajkę i pyrcoka. To typowe śniadanie chłopskie do dziś ma swoich fanów.
II dzień warsztatów
W drugim dniu warsztatów (2 października) przeniesiemy się do Zamku Arcybiskupów Gnieźnieńskich. Tradycyjna kuchnia dworska w połączeniu z tradycyjnym ujęciem? Finalista programu „MasterChef”, uniejowianin z pochodzenia – Adam Kozanecki – zaprosi nasna kulinarną ucztę w stylu dworskim. Będziemy mogli uczestniczyć w przygotowaniu zupy piwnej na wędzonej słoninie z wędzonym twarogiem, skosztujemy perliczki nadziewanej podrobami i kaszą, pieczonej z sokiem wiśniowym oraz poznamy smak pierogów z nadzieniem z mięsem królika w lubczykowym bulionie. Zwiedzimy zamek, obejrzymy eksponaty i stroje. Dowiemy się, jak były przygotowywane posiłki w zamku dla rycerstwa i giermków.
Podczas kilku godzin sobotnich i niedzielnych warsztatów będzie można porozmawiać z ekspertami, wymienić doświadczenia, posmakować dań przygotowanych na bazie lokalnych produktów, a przede wszystkim przekonać się, że Uniejów kulinarnie rozkwita i zachwyca regionalnymi smakami.
Spotkajmy się, by przekonać się, jak bogatą ofertę gastronomiczną mają gminy Uniejów i Świnice Warckie, by promować to, co lokalne, z tradycją i pasją wciąż przyrządzane i podawane na nasze stoły.
Wszystkich zainteresowanych udziałem w warsztatach zapraszamy do zgłaszania się poprzez formularz dostępny tutaj.
Formularz zgłoszeniowy można przesłać zeskanowany na adres mailowy: urzad@uniejow.pl natomiast oryginał trzeba dostarczyć w dniu warsztatów lub do Urzędu Miasta w Uniejowie.
Termin składania zgłoszeń: 27.09.2022 r.
Poniżej przedstawiamy harmonogram wydarzenia:
HARMONOGRAM
Termin:
1.10 Zagroda Młynarska
2.10 Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich
Program warsztatów:
9.00-9.15 przywitanie uczestników, przedstawienie prowadzących warsztaty
9.15-13.15 warsztaty kulinarne:
1.10.2022 Zagroda Młynarska (sobota)
- zwiedzanie wiatraka i pieca chlebowego
- warsztaty z pieczenia podpłomyków
- opowieści o serach, degustacja serów
- warsztaty kulinarne: śniadanie chłopskie (zalewajka i pyrcok) w wykonaniu pań ze Świnic Warckich
- degustacja, podsumowanie i pożegnanie
2.10.2022 Zamek (niedziela)
- opowieść historyczna o posiłkach przygotowywanych na zamku dla rycerstwa i giermków
- oprowadzanie po Zamku
- warsztaty kulinarne: zupa piwna, perliczka nadziewana podrobami i kaszą, pieczona z sokiem wiśniowym – prowadzenie: Adam Kozanecki
- wspólne lepienie pierogów z nadzieniem z mięsem królika w lubczykowym bulionie – prowadzenie: Adam Kozanecki
- degustacja, podsumowanie i pożegnanie
Warsztaty będą realizowane w ramach projektu pn.: „Śniadanie w zagrodzie i zamku – lokalne produkty i ginące zawody, nasze dziedzictwo kulturowe” realizowany w ramach konkursu nr 6/2022 dla partnerów Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na wybór operacji, które będą realizowane w 2022 r. w ramach dwuletniego planu operacyjnego na lata 2022–2023.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
A. Ow.