Twoja Gmina, Twój Urząd

Mak motywem przewodnim deserów podczas X Uniejowskiego Festiwalu Smaków

Jego ojczyzną są południowe i zachodnie tereny Azji Mniejszej. W starożytnej Grecji jego właściwościami zachwycano się w poematach, zajął także istotne miejsce w mitologii. Średniowieczna Europa była w niego wpatrzona jak w obrazek – początkowo traktowano go wyłącznie jako roślinę ozdobną, na którą miło popatrzeć. Na zaproszenie do kuchni musiał sporo poczekać. W tym roku mak, bo o nim tu mowa, doczekał się zaproszenia do udziału w X edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków.

Mak to roślina, która w Polsce pospolicie porasta łąki, pola i przydroża. Widok pól usianych czerwonymi polnymi kwiatami zachwyca każdego. Rolnicy za makami nie przepadają. Co innego kucharze…

Istnieje blisko stu odmian maku. W sztuce kulinarnej stałe miejsce zyskały przede wszystkim ziarna maku niebieskiego, nazywanego często europejskim. Delikatniejszy w smaku, ale rzadziej spotykany, jest mak biały. Choć może się on wydawać mało popularny i niedoceniany, jest niezastąpiony w produkcji rogali świętomarcińskich, z których słynie Poznań i cała Wielkopolska.

Mak jest bardzo dobrze znany w polskiej kuchni. Trudno na przykład wyobrazić sobie tradycyjne polskie potrawy wigilijne bez udziału maku. Jego małe nasionka o lekko orzechowym i słodkim smaku są obowiązkowym składnikiem świątecznych dań. Najbardziej popularne to: łazanki z makiem i bakaliami, pierogi z makiem na słodko, makówki, kutia, makowce, strucle makowe.

Mimo, że mak w Polsce mak kojarzony jest przede wszystkim ze słodkościami, równie dobrze może urozmaicić codzienny jadłospis.

Suchy mak powszechnie używany jest w piekarniach. Posypuje się nim chleb, bułki, obwarzanki, ciasta i ciasteczka. Dzięki temu są one nie tylko smaczne, ale też zyskują na wyglądzie.

Odrobina maku jest często dosypywana do owsianek, musli, jogurtów czy koktajli.

Nasiona maku wykorzystuje się do produkcji oleju. Naturalny olej z ziaren maku niebieskiego tłoczony na zimno jest smacznym dodatkiem do sałatek, dresingów, słodkich sosów i wypieków.

Poza tym mak potrafi świetnie zagęścić jednogarnkowe potrawy i sosy.

Czy mak jest zdrowy?

Dania z makiem nie należą do dietetycznych. Mimo swojej kaloryczności mak jest jednak zdrowym produktem. Uznaje się go za dobre źródło magnezu, cynku, miedzi, potasu, żelaza. Ziarenka maku zawierają też witaminy z grupy B, w tym kwas foliowy, witaminę A, D i E. Są także bogate w błonnik pokarmowy. Na szczególną uwagę zasługuje wysoka zawartość wapnia, która w przypadku maku aż siedmiokrotnie przekracza ilość tego cennego pierwiastka w mleku krowim.

Mak to świetny składnik, który można wykorzystać na wiele sposobów i wyczarować z niego wiele wspaniałych deserów. Na jakie jego wersje zdecydują się zatem kucharze restauracji biorących udział w X Uniejowskim Festiwalu Smaków? Odpowiedź na to pytanie poznamy już 22-23 kwietnia!

A.Ol.