Trwa dziesiąta, jubileuszowa edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Ten weekend jest najlepszą okazją, aby odwiedzić kilka miejscowych restauracji, które walczą o Wasze podniebienia i trofeum – Lilię Smakosza 2023. Tegoroczne wyzwanie dla szefów kuchni stanowiły produkty obowiązkowe w składzie dania głównego – burak czerwony oraz deseru – mak.
Nagrodą dla najsmaczniejszego miejsca w Uniejowie – restauracji, która zdobędzie najwięcej głosów w danej kategorii, jest Lilia Smakosza. Dwóch laureatów konkursu (w kategoriach za najlepsze danie główne i najlepszy deser) wyłoni 5-osobowa komisja. Dwie kolejne Lilie, na tych samych zasadach przyznajecie Państwo Wy, oddając głos na swojego faworyta.
Przewodniczącą jury i ekspertem X edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków jest, znana m.in. z anteny Polsatu – Ewa Wachowicz: restauratorka, autorka książek kulinarnych, juror telewizyjnego show „Top Chef”, obecnie prowadzi autorski program „Ewa gotuje”. Jest niekwestionowanym autorytetem kuchni polskiej i jak się dziś okazało – skarbnicą wiedzy w temacie zdrowego odżywiania. W ocenie festiwalowych potraw Pani Ewie towarzyszą pozostali członkowie komisji konkursowej: Tomasz Wójcik – przewodniczący Rady Miejskiej w Uniejowie, Mirosław Madajski – zastępca Burmistrza Miasta Uniejów, Jadwiga Urbaniak z Koła Gospodyń Wiejskich w Ostrowsku oraz Agnieszka Olczyk z działu promocji Urzędu Miasta w Uniejowie.
W tegorocznej edycji o Lilię Smakosza walczy 8 miejscowych restauracji, które dziś i w niedzielę serwują festiwalowe dania główne na bazie czerwonego buraka i desery z makiem. Wszystkie propozycje, wraz z opisem i zdjęciami, znajdą Państwo pod linkiem: X Uniejowski Festiwal Smaków – co w karcie dań? – ale wiadomo, teoria teorią, a najlepiej jest przekonać się osobiście! Dziś niestety jest już za późno, pierwszy dzień jubileuszowego festiwalu za nami. Szefowie kuchni wraz załogami zapraszają na degustację także jutro (tj. w niedzielę, 23 kwietnia), zaczynamy w samo południe. Restauracje mogą wydawać konkursowe dania i desery maksymalnie do godz. 18.00, ale nauczeni doświadczeniem poprzednich edycji ostrzegamy, że późnym popołudniem mogą Państwo „pocałować klamkę”, jeśli kuchnia do tej pory wyda już wszystkie porcje. Bardzo duże zainteresowanie festiwalem zauważyliśmy również dzisiaj – to świetnie, że tak polubili Państwo uniejowskie smaki. Dziękujemy za Wasz udział i z niecierpliwością czekamy na oceny dań, bo to Wy, Szanowni Państwo, jesteście jurorami. Biorąc udział w zabawie i oddając głos na swojego faworyta, zdecydujecie do kogo tym razem trafi Lilia Smakosza, a w dodatku macie szansę na wylosowanie atrakcyjnych nagród!
Próbuj festiwalowych dań, głosuj na swojego faworyta i wygrywaj nagrody!
Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę, a tym samym wziąć udział w losowaniu nagród, należy zebrać minimum 5 pieczątek w kategorii Danie główne i/lub 5 pieczątek w kategorii Deser. Można głosować tylko na danie główne, tylko na deser albo na obie kategorie. Obowiązuje zasada: jedna kupiona porcja degustacyjna to jedna pieczątka. Głos można oddać tylko na jedną, tylko na dwie lub maksymalnie na trzy potrawy – osobno w każdej kategorii. Szczegółowe zasady udziału w Festiwalu znajdują się w Regulaminie (kliknij aby pobrać plik PDF).
Kartą do głosowania w X Uniejowskim Festiwalu Smaków jest Paszport Degustatora, dostępny w restauracjach (są tam również urny, do których na koniec należy wrzucić prawidłowo wypełniony paszport). Mogą je wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie, dane w Paszportach muszą również dotyczyć osób pełnoletnich. Szanowni Uczestnicy, koniecznie pamiętajcie o wpisaniu daty i złożeniu podpisu pod notatką o akceptacji Regulaminu – Paszporty, które nie posiadają tych informacji, będą uznane za nieważne i nie wezmą udziału w głosowaniu i losowaniu nagród. A nagrody, dzięki uprzejmości naszych lokalnych przedsiębiorców, mamy bardzo, bardzo fajne: zestawy produktów regionalnych, zaproszenia do restauracji, vouchery na zabiegi i atrakcje turystyczne na terenie Uniejowa oraz wejściówki na baseny!
(MB)