Organizowany już od 10 lat Festiwal Smaków jest najważniejszą imprezą kulinarną na mapie Uniejowa. Wydarzenie zostało docenione przez Kapitułę Konkursu „Najlepszy Produkt Turystyczny Województwa Łódzkiego 2023 r.”.
Konkurs organizowany przez Regionalną Organizację Turystyczną Województwa Łódzkiego jest etapem regionalnym ogólnopolskiego konkursu na „Najlepszy produkt Turystyczny – Certyfikat Polskiej Organizacji Turystycznej”. Ma on na celu wyłonienie w danym roku najbardziej atrakcyjnych, nowatorskich i przyjaznych dla turystów produktów turystycznych w województwie łódzkim oraz ich popularyzację, a także wspieranie inicjatyw, których efektem jest tworzenie produktów turystycznych. Wyróżnionym produktom turystycznym przyznawane są w danym roku Certyfikaty ROTWŁ.
Miło nam poinformować, że jednym ze zwycięzców tegorocznej edycji konkursu został Uniejowski Festiwal Smaków, który otrzymał certyfikat w kategorii Produkt Turystyczny – Wydarzenie. Nagrodę odebraliśmy 22 listopada 2023 r. podczas zorganizowanej w Łodzi konferencji: „Nowoczesne technologie internetowe w turystyce”.
Jaka jest historia Uniejowskiego Festiwalu Smaków?
Pierwsze dwie edycje wydarzenia miały charakter imprez plenerowych, podczas których uczestnicy mogli poczuć smak Uniejowa dzięki produktom spożywczym przygotowanym przez wystawców. Dodatkową atrakcją były pokazy kulinarne połączone z bezpłatną degustacją, a przygotowane często przez znanych kucharzy.
W roku 2016 po raz pierwszy pojawił się podczas Festiwalu Smaków motyw przewodni – kozi ser. Restauratorzy przygotowali autorskie dania na bazie tego właśnie produktu, a Festiwal przeniósł się do restauracji.
W kolejnych latach wyznaczone zostały już dwa konkretne produkty – jeden jako obowiązkowy składnik dania głównego, drugi jako konieczny element deseru.
Uniejowski Festiwal Smaków dzisiaj
Raz w roku kucharze miejscowych obiektów gastronomicznych przygotowują dla mieszkańców i turystów specjalne degustacyjne menu: danie główne oraz/lub deser. Każda kolejna edycja to nowy, obowiązkowy temat przewodni dań, nawiązujący do tradycji kulinarnych typowych dla gminy Uniejów. W ciągu dwóch dni Goście Festiwalu oraz członkowie powołanej Komisji odwiedzają restauracje biorące udział w konkursie i przy pomocy Paszportu Degustatora oddają głosy na najsmaczniejsze potrawy.
Pracom Komisji konkursowej za każdym razem przewodniczy ekspert kulinarny – specjalista w dziedzinie gastronomii. Gościem ostatniej edycji wydarzenia była pani Ewa Wachowicz.
Zwycięzcy konkursu otrzymują nagrody – Lilie Smakosza. Przyznawane są one w kategorii „danie główne” oraz w kategorii „deser” zarówno przez Gości, jak i przez Komisję.
Paszporty Degustatora biorą udział w losowaniu atrakcyjnych nagród, takich jak np. obiad czy deser dla dwóch osób w zwycięskich restauracjach, bilety wstępu do „Term Uniejów”, spływ kajakowy po rzece Warcie, kosmetyki termalne, vouchery na zabiegi kosmetyczne, sesje tlenowe w komorze normobarycznej itp.
Impreza ma na celu prezentację kulinarnego dziedzictwa oraz kultury stołu Uniejowa. Uczestnikom daje możliwość doświadczenia smaków tradycyjnych produktów żywnościowych w nowoczesnym wydaniu. Odgrywa ważną rolę jako miejscowa atrakcja turystyczna skierowana nie tylko do indywidualnego turysty, ale także do rodzin czy grup przyjaciół.
Wszystko to możliwe jest dzięki zaangażowaniu miejscowych restauracji, począwszy od obiektów typu street-food, poprzez pizzerie i pierogarnie, aż po restauracje z wykwalifikowanym szefem kuchni.
W tym miejscu chcielibyśmy serdecznie podziękować wszystkim, którzy w ciągu ostatnich 10 lat razem z nami tworzyli i nadal tworzą Uniejowski Festiwal Smaków. Dziękujemy właścicielom restauracji, kucharzom, kelnerom… Dziękujemy za gotowanie na parze, grillowanie i pieczenie, smażenie bez tłuszczu, technologię sous vide… Dziękujemy za miłą obsługę, za uśmiech na twarzy, za pomysłowość, za wspaniałe smaki Uniejowa… Dziękujemy, że jesteście z nami… Certyfikat dla Uniejowskiego Festiwalu Smaków to przede wszystkim Wasza zasługa.
A.Ol.