Uniejowski Festiwal Smaków jest już coraz bliżej. W tegorocznej edycji oceny dań głównych i deserów przyrządzonych na bazie marchewki i jajek dokona Damian Marchlewicz. Kim jest nasz ekspert kulinarny?
Pan Damian z zamiłowania i wykształcenia jest kucharzem. W 2015 r. wziął udział w telewizyjnym programie kulinarnym „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”, w którym pokonał wszystkich swoich konkurentów i został zwycięzcą jego IV edycji. Po wygranej pracował w Londynie w restauracji światowej sławy mistrza – Gordona Ramsay’a.
Damian Marchlewicz to były szef kuchni łódzkich restauracji, m.in. „Klub Wino”, „Komediowa” czy „Mono Cafe”. Obecnie jest właścicielem firmy cateringowej.
Prywatnie to miłośnik podrobów i całej „piątej ćwiartki”. To również fanatyk escape-rooms, klocków lego oraz wszelakich kulinarnych podróży.
W weekend 20 i 21 kwietnia, podczas XI Uniejowskiego Festiwalu Smaków, Damian Marchlewicz odwiedzi 8 festiwalowych restauracji, spróbuje 8 festiwalowych dań głównych i 8 festiwalowych deserów, a na koniec, razem z pozostałymi członkami komisji konkursowej, wytypuje najsmaczniejsze spośród nich.
Zwycięzców „Lilii Smakosza” wybierać będą także wszyscy ci, którzy w trakcie trwania wydarzenia w Paszporcie Degustatora oddadzą głos na swoich faworytów.
Listę festiwalowych obiektów gastronomicznych oraz ich kulinarne propozycje można sprawdzić tutaj.
Zasady obowiązujące podczas Festiwalu znajdują się w Regulaminie Uniejowskiego Festiwalu Smaków.
Zapraszamy!
A.Ol.