W mijający weekend odbywały się w Uniejowie równolegle dwie imprezy: jedna sportowa, druga kulinarna. Co do tej drugiej – było to wydarzenie, które przyciągnęło do naszego miasta rzeszę producentów, przetwórców oraz konsumentów mięsa drobiowego, przedsiębiorców i ekspertów działających w branży drobiarskiej, miłośników i praktyków kuchni opartej na mięsie drobiowym, a także członków Kół Gospodyń Wiejskich.
Druga edycja Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu, podobnie jak w roku ubiegłym, zaplanowana została na dwa dni. W sobotę, 24 sierpnia, uczestnicy Festiwalu wzięli udział w branżowej konferencji z udziałem krajowych ekspertów, która stała się dla nich świetną okazją do wymiany wiedzy i doświadczeń. Podczas spotkania dyskutowano o konieczności podnoszenia kwalifikacji polskiej branży drobiarskiej, o potrzebie stosowania nowych technologii, a także o innowacyjnych rozwiązaniach oraz o źródłach finansowania działalności.
Z kolei niedziela miała już charakter typowo plenerowej imprezy, która szybko przyjęła formę rodzinnego pikniku. Tutaj uwagę przykuwali nie tylko wystawcy promujący swoje produkty, ale także Koła Gospodyń Wiejskich, które przyjechały do Uniejowa z całej Polski (łącznie ponad 30), aby pod okiem uznanych szefów kuchni i mistrzów w przygotowywaniu mięs, braci Budnik, wziąć udział w kulinarnym współzawodnictwie. Jego tematem nie mogło być nic innego, jak przyrządzenie potraw z wykorzystaniem drobiu (kura, kaczka, gęś, indyk) w każdej z form: przystawka na ciepło lub zimno z wykorzystaniem wątróbki drobiowej, zupa drobiowa z wykorzystaniem mięsa jako wkładki do niej w dowolnej formie, danie główne z wykorzystaniem fileta (piersi) jako głównego składnika dania.
W programie nie zabrakło też przestrzeni do degustacji, działań edukacyjnych, prezentacji maszyn i urządzeń, strefy z atrakcjami dla najmłodszych, a także rodzinnej zabawy przy muzyce. Na scenie wystąpiły zespoły Weekend i Masters, a także Anna Wyszkoni.
A.Ol.
Organizatorem Ogólnopolskiego Festiwalu Drobiu jest Stowarzyszenie Innowatorów Wsi będące ogólnokrajową organizacją zrzeszającą producentów rolnych i przetwórców produktów rolno-spożywczych.