Już w najbliższy piątek, 11 listopada rozpoczyna się Tydzień Kuchni Polskiej czyli kulinarne obchody Święta Niepodległości. Do inicjatywy przystąpiła Restauracja Kasztelańska w Uniejowie.
Od kilku lat Makro Polska z okazji Święta Niepodległości organizuje Tydzień Kuchni Polskiej. Jest to akcja w ramach programu Polskie Skarby Kulinarne, który promuje patriotyzm kulinarny oraz zachęca konsumentów do wspierania lokalnych restauracji. Inicjatywa ma na celu z jednej strony promować i zwrócić uwagę na wyjątkowość kuchni polskiej, a z drugiej być wsparciem na restauratorów, dla których obecny czas jest pełen wyzwań.
Tegoroczna edycja zaplanowana jest na czas 11-20 listopada. Dla uczczenia obchodów odzyskania przez Polskę Niepodległości w 1918 r., restauracje przygotowują 3 daniowe menu w barwach biało – czerwonych.
Na terenie gminy Uniejów w przedsięwzięcie włączyła się Restauracja Kasztelańska z następującą propozycją zestawu:
PRZYSTAWKA / ZUPA
Wątróbka z wiśnią, burakiem i serem pleśniowym
DANIE GŁÓWNE
Gęsina na puree z białych warzyw w śliwkowym demi-glace
DESER
Panna cotta z musem malinowym
Nowych dań można skosztować od 11 do 20 listopada. Rezerwację można zrobić na stronie internetowej: Hotel & Spa Kasztel Uniejów | Tydzień Kuchni Polskiej (tydzien-kuchni-polskiej.pl), lub kontaktując się bezpośrednio z restauracją telefonicznie pod nr (+48) 690 904 003 lub mailowo: recepcja@kaszteluniejow.pl
A.Ow.