Z ogromną przyjemnością zawiadamiamy, że dziewiąta edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków startuje już jutro, w samo południe! Przed nami 2 dni przepysznej eskapady, na którą wspólnie z restauratorami, szefami kuchni i obsługą lokali serdecznie Państwa zapraszamy! To doskonały moment, aby przypomnieć najważniejsze informacje o wydarzeniu – warto wiedzieć gdzie, co i z czym się je w ten weekend.
Akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie”, podczas której w wybranych lokalach na terenie Uniejowa będą Państwo mogli zamówić festiwalowe dania i desery, to: sobota (10 września) w godz. 12⁰⁰-20⁰⁰ oraz niedziela (11 września) w godz. 12⁰⁰-18⁰⁰. Do udziału w dorocznych zmaganiach o tytuł Lilii Smakosza zgłosiło się tym razem 10 miejscowych restauracji, które przygotują dla Państwa w sumie 17 potraw serwowanych w porcjach degustacyjnych. Wśród nich znajdzie się 10 dań głównych z papryką w roli głównej, a także 7 deserów na bazie czarnego bzu. Za każdą porcję trzeba będzie zapłacić 10 zł.
Odwiedzasz, próbujesz, oceniasz
Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę oraz wziąć udział w losowaniu nagród, należy zebrać 6 pieczątek w kategorii Danie główne i/lub 5 pieczątek w kategorii Deser. Możesz głosować tylko na danie główne, tylko na deser albo na obie kategorie. Pamiętaj, że za jedną kupioną porcję degustacyjną otrzymasz jedną pieczątkę, nawet jeśli swoją porcją podzielisz się z inną osobą. Swój głos możesz oddać na jedną, dwie lub maksymalnie trzy potrawy, osobno w każdej kategorii.
Paszport Degustatora mogą wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Dane, które w nich podajecie, również muszą dotyczyć osób pełnoletnich. Nie zapomnijcie wpisać daty i złożyć podpisu pod notatką o akceptacji Regulaminu – Paszporty, które nie posiadają tych informacji, nie biorą udziału w głosowaniu i losowaniu nagród. Paszporty dostępne będą we wszystkich festiwalowych obiektach.
Oto propozycje naszych Restauratorów:
RESTAURACJA VARTO, UL. ZAMKOWA 1
Czardasz na swoim – Parfait z leczo, galaretka paprykowa, grillowany bekon
Beza na kopie – Millefeuille z kremem z czarnego bzu i mascarpone, shot z gorzkiej czekolady i nalewki z czarnego bzu
………………………………………………………………………………………………………………………………….
PAŁAC UNIEJÓW, UL, BŁ. BOGUMIŁA 50
Papryczki nadziewane kaszotto z pęczaka podane na pesto z pieczonej papryki – Kasza pęczak w formie kaszotto z cebulą, śmietaną, natką pietruszki i serem grana padano, chips ziemniaczano-paprykowy, pesto z pieczonej papryki czerwonej, cebuli, czosnku i chili.
Ekler z musem z czarnego bzu – Ekler z musem z czarnego bzu, z musem na bazie śmietany z dodatkiem czarnego bzu
………………………………………………………………………………………………………………………………….
PIZZERIA PICO BELLO, UL. SIENKIEWICZA 18a
Trzy światy z tą papryką – Papryka połączona z japońskimi grzybami nameko, makaronem z Azji oraz z polską jagnięciną
Kuzynka Białej Damy – Brownie z intensywną czekoladą, mus z czarnego bzu z bitą śmietaną z liściem mięty
………………………………………………………………………………………………………………………………….
MIKSER STREET FOOD, UL. RYNEK 5
Taco z wieprzowiną i papryką – Kukurydziana, meksykańska tortilla wypełniona farszem mięsno-warzywnym
Pączek z konfiturą z czarnego bzu i lodami waniliowymi z bekonem – Uniejowski pączek z domową konfiturą z owoców czarnego bzu, z lodami waniliowymi z karmelizowanym bekonem od Lodziarni Ochłoda
………………………………………………………………………………………………………………………………….
PRZYSTAŃ U MIKSERA, UL. BŁ. BOGUMIŁA 34 (BULWARY NADWARCIAŃSKIE)
Małże panierowane z sosem paprykowym – Mięso małży z autorską przyprawą w delikatnej panierce podawane z paprykowym sosem z dodatkiem kiszonej cytryny
Rote Grütze z kruszonką i sorbetem Hugo Spritz z syropem z kwiatów czarnego bzu – Gorące owoce z domową kruszonką podane z sorbetem na bazie Prosecco, syropu z kwiatów czarnego bzu własnej produkcji, mięty nadwarciańskiej od Lodziarni Ochłoda
………………………………………………………………………………………………………………………………….
AQUA RESTAURANT, APARTHOTEL, UL. TERMALNA 1
Pad Thai paprykowy – Makaron ryżowy ze smażonymi czterema kolorami papryki i warzywami orientalnymi w sosie słodko-ostrym
Tarta z musem z czarnego bzu – Krem waniliowy z musem z czarnego bzu w towarzystwie białej i ciemnej czekolady
………………………………………………………………………………………………………………………………….
ZAGRODA MŁYNARSKA, UL. ABP. JAKUBA ŚWINKI 1
Risotto z puree z pieczonej papryki, chorizo i parmezanem – Risotto z puree z pieczonej papryki, pudrem z papryki, papryką espellette, chorizo i parmezanem
Sernik z koziego sera – Sernik z koziego sera z galaretką z czarnego bzu i owocami
………………………………………………………………………………………………………………………………….
MIEJSCÓWKA, UL. TARGOWA 54
Vegańskie ravioli wypchane mixem papryk – Bezjajeczny, szpinakowy, własnoręcznie robiony makaron ravioli faszerowany wieloma paprykami: ostrą, słodką pieczoną, konserwową, wędzoną
………………………………………………………………………………………………………………………………….
KLUB NAUTILUS, UL. ZAMKOWA 5
Papryka faszerowana – Grillowana papryka faszerowana serkiem ziołowym, podana z grzanką
………………………………………………………………………………………………………………………………….
MIEJSCÓWKA PIT STOP, UL. TURECKA 5
Rasta leczo z foccacią – Tradycyjne leczo z papryki w trzech kolorach i cukinią podaną z włoską foccacią wypiekaną w piecu opalanym drewnem
Zapraszamy!