Palmy, świąteczne stroiki, wypieki – to tylko niektóre z produktów, jakie można było kupić podczas Jarmarku Wielkanocnego w Uniejowie.
Wczoraj (10.04.2022 r.), w godzinach 11-14, na uniejowskim Rynku odbył się Jarmark Wielkanocny.
Była to pierwsza impreza z cyklu kulinarnych eventów, jakie zaplanowane są na bieżący rok kalendarzowy. Każdemu z nich towarzyszyć będzie finalista 4. edycji programu MasterChef – Adam Kozanecki.
Nasz bohater podczas wczorajszego jarmarku częstował wszystkich przybyłych na Rynek znakomitą zupą chrzanową z białą kiełbaską.
Oprócz zupy chrzanowej posilić się można było potrawami z grilla i grochówką przygotowanymi przez Sebastiana Emche z Uniejowskiej Wędzarni.
W ofercie „na wynos” znalazły się jogurty i sery w wykonaniu Przemysława Rajskiego i Serowarni Czarna Owca.
Swoje stoiska wystawiły Koła Gospodyń Wiejskich z Ostrowska, Wilamowa, Felicjanowa, Kuczek i Rożniatowa. Znalazły się na nich tradycyjne, wielkanocne wypieki, takie jak np. baby i mazurki, a także własnoręcznie wykonane, barwne dekoracje świąteczne.
Na Jarmarku Wielkanocnym nie zabrakło też stoisk wypełnionych rękodziełem. Produkty oferowane przez kupców to przede wszystkim artykuły świąteczne: stroiki, koszyki, palmy, pisanki i serwetki.
Najmłodsi uczestnicy Jarmarku mogli spróbować swoich sił w wykonaniu papierowych kurek i kolorowych jajek.
A.Ol.