Twoja Gmina, Twój Urząd

Co zjemy podczas XI Uniejowskiego Festiwalu Smaków? Czas poznać menu!

Zbliża się XI edycja Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Na pierwszym planie w festiwalowych daniach wystąpią marchew i jajko, jednak o tym, które z nich użyte zostanie w daniu głównym, a które w deserze, zdecydowali sami Restauratorzy. Jakie są ich propozycje?

Do udziału w tegorocznych zmaganiach o tytuł Lilii Smakosza zgłosiło się 8 restauracji. Przygotują one dla Państwa w sumie 16 potraw serwowanych w porcjach degustacyjnych. Za każdą porcję trzeba będzie zapłacić 15 zł.

Akcja degustacyjna „Smakowite spacery po Uniejowie”, podczas której będzie można zamówić festiwalowe dania i desery, odbywać się będzie w ciągu dwóch dni: w sobotę (20 kwietnia) w godz. 12⁰⁰-20⁰⁰ oraz w niedzielę (21 kwietnia) w godz. 12⁰⁰-18⁰⁰.

Do rozsmakowania się w marchewkowych i jajecznych potrawach zapraszają:

Aqua Restaurant, ApartHotel, Termalna 1

obrazek
KRÓLIK W CIEŚCIE MARCHEWKOWYM

Pączek z królikiem oraz marchewką podaną w różnych formach

obrazek
OWOCE ZABAJONE W SZAMPANIE

Truskawki i borówki podane z sosem na bazie żółtek i białego wina


Klub Nautilus, Zamkowa 5

obrazek
NALEŚNIK ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM SADZONYM

Naleśnik ze szpinakiem, serem feta i chrupiącym boczkiem, ukoronowane jakiem sadzonym

obrazek
MUS MARCHEWKOWY Z NASIONAMI CHIA

Chrupiąca pomarańczowa marchewka w towarzystwie banana i jabłka, podana z jogurtem greckim i serkiem waniliowym, z dodatkiem syropu klonowego i nasion chia


Pizzeria Pico Bello, Sienkiewicza 18a

obrazek
UNIEJOWSKI ORIENT

Orientalna marchewka z imbirem, kolendrą, czosnkiem i sokiem z pomarańczy, w towarzystwie ryżu i cielęciny w sosie własnym

obrazek
KREMOWO – OWOCOWE TARTALETKI

Babeczka z kruchego ciasta z kremem jajecznym i owocami oraz ukrytym musem jagodowym


Przystań u Miksera, Bł. Bogumiła 34 (bulwary nadwarciańskie)

obrazek
POKE BOWL Z MARCHEWKĄ A’LA ŁOSOŚ

Ryż, marchewka o smaku łososia, jajo przepiórcze marynowane w słodkim sosie sojowym, tuńczyk grillowany, grzyby shitake marynowane, surimi narutomaki, kawior ryby latającej, czerwona kapusta marynowana, majonez wasaki

obrazek
SERNIK PIECZONY W NISKIEJ TEMPERATURZE

Delikatny sernik z galaretką z marchewki i marakui, z miodowym gniazdem z ciasta kataifi, z sosem Crème brûlée i jadalnym motylem


Restauracja Herbowa, Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich Zamkowa 2

obrazek
MARCHEWKOWE SEKRETY

Medaliony z kurczaka w sosie tymiankowym z dodatkiem pesto z natki marchewki, podane z marchewką w trzech osłonach: puree z pieczonej marchewki, mini-marchewką w pomarańczach, marchewką marynowaną

obrazek
SKARBIEC ZAMKOWY

Idealnie kruche ciasto z jajeczną masą cytrynową o intensywnym smaku, kremowym tiramisu z dodatkiem mango i skórki limonki, mini bezą włoską, udekorowane złotem jadalnym


Restauracja Kasztelańska, Hotel & SPA **** Kasztel Uniejów, Zamkowa 6

obrazek
MARCHEWKOWA MUFFINA NA JAJACH I JARMUŻU

Muffina na bazie jaj i marchewki, z dodatkiem jarmużu, czosnku, kurkumy i sera gorgonzola, serwowana z kleksem kwaśnej śmietany i szczypiorkiem

obrazek
TORT BEZOWY Z CYTRYNOWYM CURDEM I CHIPSAMI MARCHEWKOWYMI

Biała beza z kremem mascarpone, cytrynowym curdem i blanszowanymi migdałami, podana z marchewkowymi chipsami


Restauracja VARTO , Hotel Termalny, Zamkowa 1

obrazek
SWOJSKA PATELA

Jajo (po)sadzone na ziołowych pyrach w towarzystwie chipsa z boczku, szczypiorku i maślanki

obrazek
MARCHEWKOWE POLE

Pączuś maślany szprycowany konfiturą z Chantenay


Zagroda Młynarska, abp. Jakuba Świnki 1

obrazek
SZCZĘŚLIWE JAJKO Z ZAGRODY

Jajko poche na zielonych szparagach, garnir z wędzonej ryby i  prażonej cebulki, przełamane sosem winegret z kolendrą i natką pietruszki

obrazek
NIEOCZYWISTA MARCHEWKA

Mus marchewkowy z nutą jabłka i pomarańczy na kruchym cieście, wykończony kajmakiem oraz gorzką czekoladą, podany na zimno z gałką lodów waniliowo-imbirowych

Odwiedzasz, próbujesz, oceniasz

Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę oraz wziąć udział w losowaniu nagród, należy w Paszporcie Degustatora zebrać 4 pieczątki w kategorii Danie główne i/lub 4 pieczątki w kategorii Deser. Możesz oddać swój głos tylko na danie główne, tylko na deser albo też na obie kategorie – wówczas w każdej z nich musisz zebrać wymagane 4 pieczątki. Pamiętaj, że za jedną kupioną porcję degustacyjną otrzymasz jedną pieczątkę, nawet jeśli swoją porcją podzielisz się z inną osobą. Swój głos możesz oddać na jedną, dwie lub maksymalnie trzy potrawy, osobno w każdej kategorii, wpisując w Paszporcie Degustatora znak „X” przy wybranym daniu.

Paszport Degustatora mogą wypełniać tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Dane, które w nich podajecie, również muszą dotyczyć osób pełnoletnich. Nie zapomnijcie wpisać daty i złożyć podpisu pod notatką o akceptacji Regulaminu – Paszporty, które nie posiadają tych informacji, nie biorą udziału w głosowaniu i losowaniu nagród. Wypełniony Paszport należy wrzucić do urny najpóźniej w niedzielę do godz. 19.00. Paszporty i urny dostępne będą we wszystkich festiwalowych obiektach.

Do zobaczenia 20 i 21 kwietnia! Będzie pysznie!

A.Ol.

Pliki do pobrania:

Regulamin Degustatorów