Twoja Gmina, Twój Urząd

Laureaci Festiwalu Smaków odebrali „Lilie Smakosza”

W przedostatni kwietniowy weekend miejscowe restauracje stanęły do rywalizacji o „Lilie Smakosza”. Trofea trafiły już do swoich właścicieli.

W 11. edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków o główną nagrodę ubiegało się osiem lokali: Restauracja Aqua (Aparthotel „Termy Uniejów), Restauracja Varto (Hotel Termalny), Restauracja Herbowa (Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich), Restauracja Kasztelańska (Hotel & SPA **** Kasztel Uniejów), Zagroda Młynarska, Przystań u MikSera, Pizzeria Pico Bello oraz Klub Nautilus. Każdy z nich, na bazie tegorocznych motywów przewodnich – jajka i marchewki, przygotował zarówno danie główne, jak i deser. To restauratorzy i szefowie kuchni sami zdecydowali, który ze składników pojawi się w daniu głównym, a który w deserze.

Kucharze jak zawsze stanęli na wysokości zadania i wykazali się niezwykłą pomysłowością – z obowiązkowych produktów stworzyli bardzo urozmaiconą, a zarazem nieoczywistą kartę dań. Znalazły się w niej m.in. pączki nadziewane marchewką, sernik z marchewkową galaretką, jajko poche, tort bezowy, marchewkowy mus…

Decyzję o wyborze najlepszego dania głównego i najlepszego deseru podjęli jurorzy, zarówno ci z Komisji konkursowej, jak i posiadacze Paszportów Degustatora.

Pracom komisji w tegorocznym wydaniu Festiwalu przewodniczył Damian Marchlewicz, zwycięzca telewizyjnego programu kulinarnego „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”, były szef kuchni łódzkich restauracji, m.in. „Klub Wino”, „Komediowa” czy „Mono Cafe”, obecnie właściciel firmy cateringowej.

obrazek

Wybór najsmaczniejszych potraw nie był prosty, dlatego oceniający pod uwagę brali nie tylko kompozycję smaków, ale też estetykę podania.

Nagrodą Degustatorów oraz Komisji konkursowej za zdobycie pierwszego miejsca w Uniejowskim Festiwalu Smaków jest „Lilia Smakosza”. Jest ona przyznawana w kategorii „danie główne” oraz w kategorii „deser”, zarówno przez Komisję konkursową, jak i przez Gości.

W piątek, podczas uroczystej Sesji Rady Miejskiej, kolejne cztery Lilie odebrali zwycięzcy tegorocznej edycji wydarzenia.

obrazek

Ich wręczenia dokonał Józef Kaczmarek, Burmistrz Miasta wraz z Tomaszem Wójcikiem, Przewodniczącym Rady Miejskiej, a także z Mirosławem Madajskim, Zastępcą Burmistrza.

W tym roku festiwalowe trofea powiększą kolekcję obiektów, które już nie raz zostawały laureatami Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Mowa tu o Przystani u MikSera oraz Restauracji Herbowej.

Przystań u MikSera to stosunkowo nowy obiekt – działa dopiero od dwóch sezonów. Specjalizuje się w daniach rybnych, ale nie tylko. Coś dla siebie znajdą tu też np. fani owoców morza. Co ciekawe, Przystań dla swoich gości przygotowuje również specjalne, weekendowe propozycje, a stali bywalcy nie mogą oprzeć się pokusie zjedzenia „Mikserowego” burgera. Obiekt zlokalizowany jest w centralnym miejscu nadwarciańskich bulwarów, po prawej stronie rzeki. To jedyne takie miejsce w Uniejowie, gdzie panuje prawdziwie plażowy klimat. Dania przygotowywane przez szefa kuchni, Mateusza Mika, już wielokrotnie docenione zostały przez członków komisji oraz gości Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Podobnie było w tym roku. Festiwalowa propozycja deseru Przystani u MikSera – sernik pieczony w niskiej temperaturze – szczególnie przypadła do gustu jurorom z komisji. Delikatny sernik z galaretką z marchewki i marakui, z miodowym gniazdem z ciasta kataifi, z sosem Crème brûlée i jadalnym motylem zachwycił nie tylko smakiem, ale i wyglądem.

obrazek

Gdzie przygotowany został najsmaczniejszy deser według głosów oddanych w Paszportach Degustatora?

Znajdujący się na lewym brzegu Warty XIX-wieczny park kryje w sobie świetnie zachowaną XIV-wieczną letnią rezydencję arcybiskupów gnieźnieńskich. W jej murach mieści się dziś, sądząc po ilości odniesionych w Festiwalu Smaków sukcesów, jeden z najsmaczniejszych w mieście obiektów gastronomicznych – Restauracja Herbowa. Jeśli chodzi o liczbę zdobytych Lilii Smakosza, Herbowa nie ma sobie równych. W miejscu tym spotykają się ze sobą tradycja i nowoczesność. Wyróżnia się ono nie tylko niepowtarzalnym wystrojem, ale też wyjątkową kuchnią. W restauracji na zamku karta menu zmienia się sezonowo, a oparta jest na starannie wybranych regionalnych produktach od lokalnych dostawców. I właśnie z takich powstały tegoroczne propozycje festiwalowe.

„Skarbiec Zamkowy” to niezwykła kompozycja smakowa i wizualna. Idealnie kruche ciasto z jajeczną masą cytrynową o intensywnym smaku, kremowym tiramisu z dodatkiem mango i skórki limonki, mini bezą włoską, udekorowane złotem jadalnym – takie połączenie nie mogło pozostać obojętne gościom Festiwalu, którzy właśnie na nie oddali najwięcej swoich głosów.

obrazek

W kwestii dania głównego – Marchewkowe Sekrety, czyli medaliony z kurczaka w sosie tymiankowym z dodatkiem pesto z natki marchewki, podane z marchewką w trzech osłonach: puree z pieczonej marchewki, mini-marchewką w pomarańczach, marchewką marynowaną, okazały się bezkonkurencyjne. Danie główne przyrządzone przez szefa kuchni Restauracji Herbowej, zarówno w ocenie Komisji, jak i Gości, było po prostu najlepsze.

obrazek

Nie pozostaje nic innego, jak tylko zaproszenie Państwa do Uniejowa, gdzie podczas wiosennych spacerów po mieście będą Państwo mieli okazję zapoznać się z kulinarną ofertą tutejszych obiektów gastronomicznych, a także jeszcze raz poczuć smak zwycięskich festiwalowych specjałów.

A.Ol.