Twoja Gmina, Twój Urząd

Wyniki XI Uniejowskiego Festiwalu Smaków

W kwietniowy weekend osiem miejscowych restauracji stanęło do rywalizacji w 11. edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Wiemy już, kto w tym roku otrzyma Lilie Smakosza.

Choć XI Uniejowski Festiwal Smaków przeszedł do historii, wszyscy wciąż czekają na informację, które dania najbardziej zachwyciły jurorów, zarówno tych z Komisji konkursowej, jak i posiadaczy Paszportów Degustatora.

Motywami przewodnimi tegorocznej edycji konkursu były: marchew i jajko. To restauratorzy i kucharze sami zdecydowali, który ze składników pojawi się w daniu głównym, a który w deserze.

Ekspertem kulinarnym, który przewodniczył pracom Komisji konkursowej, był Damian Marchlewicz – kucharz, zwycięzca programu „Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia”. Towarzyszyli mu: Mirosław Madajski – Zastępca Burmistrza Miasta Uniejów, Beata Szymczak – Dyrektor Miejsko-Gminnej Biblioteki Publicznej w Uniejowie, Emilia Stempel – Przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Felicjanowie oraz Agnieszka Olczyk – pracownik działu promocji Urzędu Miasta w Uniejowie.

Wybór, jak co roku, nie był prosty, dlatego jurorzy w swoich ocenach pod uwagę brali nie tylko kompozycję smaków, ale też estetykę podania. Które dania otrzymały najwięcej głosów?

W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Danie główne wyniki przedstawiają się następująco:

I miejsce – Restauracja Herbowa, „Marchewkowe Sekrety”, 24 pkt.

obrazek
„Marchewkowe Sekrety” – Restauracja Herbowa

II miejsce – Restauracja Aqua, „Królik w cieście marchewkowym”, 13 pkt.

III miejsce – Przystań u MikSera, „Poke Bowl z marchewką a’la łosoś”, 12 pkt.


W ocenie Komisji konkursowej w kategorii Deser wyniki przedstawiają się następująco:

I miejsce – Przystań u MikSera, „Sernik pieczony w niskiej temperaturze”, 23 pkt.

obrazek
„Sernik pieczony w niskiej temperaturze” – Przystań u MikSera

II miejsce – Restauracja Herbowa, „Skarbiec Zamkowy”, 18 pkt.

III miejsce – Restauracja Aqua, „Owoce zabajone w szampanie”, 16 pkt.


Aby móc głosować na najsmaczniejszą potrawę należało zebrać minimum 4 pieczątki w kategorii Danie główne i/lub 4 pieczątki w kategorii Deser. Głos można było oddać tylko na jedną, tylko na dwie lub maksymalnie na trzy potrawy – osobno w każdej kategorii. Kartą do głosowania w Uniejowskim Festiwalu Smaków był Paszport Degustatora. Zgodnie z regulaminem konkursu powinien on być wypełniony tylko i wyłącznie osoby pełnoletnie. Również dane w Paszportach musiały dotyczyć tylko osób pełnoletnich. Niestety nie wszyscy pamiętali o wpisaniu daty i złożeniu podpisu pod notatką o akceptacji regulaminu, co spowodowało, że w urnach do głosowania znalazło się aż 17 Paszportów nieważnych. Na szczęście tych poprawnie wypełnionych oraz spełniających wszelkie wymagania ujęte w regulaminie konkursu było łącznie 175. Wśród nich znalazły się 33 paszporty oddające głos tylko na danie główne, 26 paszportów, w których głosowano tylko na deser oraz 116 paszportów wypełnionych przez Degustatorów, którzy oceniali zarówno dania główne, jak i desery.

W ocenie Gości w kategorii Danie główne wyniki przedstawiają się następująco:

I miejsce – Restauracja Herbowa, „Marchewkowe Sekrety”, 91 głosów

obrazek
„Marchewkowe Sekrety” – Restauracja Herbowa

II miejsce – Przystań u MikSera, „Poke Bowl z marchewką a’la łosoś”, 62 głosy

III miejsce – Pizzeria Pico Bello, „Uniejowski Orient”, 47 głosów


W ocenie Gości w kategorii Deser wyniki przedstawiają się następująco:

I miejsce – Restauracja Herbowa, „Skarbiec Zamkowy”, 90 głosów

obrazek
„Skarbiec Zamkowy” – Restauracja Herbowa

II miejsce – Przystań u MikSera, „Sernik pieczony w niskiej temperaturze”, 56 głosów

III miejsce – Pizzeria Pico Bello, Kremowo-owocowa tartaletka”, 46 głosów

Serdecznie gratulujemy zwycięzcom! Bardzo dziękujemy wszystkim restauracjom za przepyszny weekend!