Kolejny, najbardziej smakowity weekend w Uniejowie, zbliża się wielkimi krokami. Najwyższy więc czas poznać festiwalowe menu!
W 12. edycji Uniejowskiego Festiwalu Smaków bierze udział 9 obiektów gastronomicznych. Przygotowały one 9 dań głównych, których podstawowym składnikiem jest pietruszka, a także 9 deserów z bananem w roli głównej. Festiwalowych dań będzie można spróbować w dniach 26-27 kwietnia, a za każde z nich trzeba będzie zapłacić 15 zł.
A oto nasi festiwalowi bohaterowie:
Gościniec Uniejów, ul. Sienkiewicza 137
Makaron z delikatnym sosem z korzenia pietruszki
Lekkie, kremowe danie, w którym subtelny smak pietruszki łączy się z aksamitnym sosem na bazie śmietany. To połączenie prostoty i elegancji, które zadowoli zarówno miłośników lekkich dań, jak i tych szukających nowych, ciekawych smaków.
Lody bananowe własnej produkcji na chrupiącej bezie
Lody bananowe własnej produkcji podane na chrupiącej bezie, tworzące połączenie kremowej słodyczy i lekkiej tekstury. Idealne na orzeźwiający deser pełen kontrastujących smaków i konsystencji.
Puree z pietruszki podane z polędwiczką wieprzową w chrupiącej panierce
Puree z pietruszki podane z polędwiczką wieprzową w chrupiącej panierce to wyjątkowe danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatne puree przygotowane ze świeżych korzeni pietruszki ma aksamitną konsystencję i subtelny lekko słodkawy smak, który doskonale komponuje się z soczystą polędwiczką wieprzową. Polędwiczka jest chrupiąca z zewnątrz, a jednocześnie miękka i aromatyczna w środku.
Tartoletki bananowe z lodami czekoladowo-bananowymi lokalnej produkcji
Tartoletki banaowe z lodami czekoladowo-bananowymi to prawdziwa uczta dla podniebienia. Te małe kruche tartoletki wypełnione są bananowym kremem waniliowym, który zachwyca swoją słodyczą i aromatem. Lody dodają głębi smaku i idealnie komponują się z bananowym nadzieniem. Całość jest pięknie podana, a kontrast kolorów sprawia, że deser wygląda niezwykle apetycznie.
Pietruszka, która z pierogiem uniejowskim pluska
Pierogi nadziane szpinakiem i serem pleśniowym, podane na aksamitnym sosie z pietruszki, w towarzystwie karmelizowanej cebulki.
Bananowelove pod kołderką
Krem bananowy podany na kruchym spodzie, otulony delikatną śmietanką w połączeniu z białą czekoladą. Całość okryta kruszonką z dodatkiem migdałów.
Pizzeria Pico Bello, Sienkiewicza 18a
Baśń o pietruszce
Pietruszkowy placuszek położony na chrupiącej sałacie, w towarzystwie polędwicy z dodatkiem musu pietruszkowego. Posypane parmezanem z dodatkiem świeżej natki pietruszki.
Bananowa pokusa
Słodkie banany otulone słonym karmelem z dodatkiem herbatników kakaowych. Wierzch deseru otula delikatny krem bananowy w towarzystwie aksamitnej śmietany i płatków czekoladowych.
Przystań u Miksera, ul. bł. Bogumiła 34 (bulwary nadwarciańskie)
Grillowana karkówka
Karkówka z grilla marynowana w trawie cytrynowej podana z makaronem ryżowym, piklowaną pietruszką i sałatką ziołową
Smażone lody bananowo-krówkowe
Panierowane w panko smażone lody bananowo-krówkowe z lodziarni „Ochłoda”, podane na kwaśnym sosie owocowym, w towarzystwie popcornowej bitej śmietany.
Restauracja Herbowa, Zamek Arcybiskupów Gnieźnieńskich, ul. Zamkowa 2
Pietruszkowe gratin Białej Damy
Gratin pietruszkowe podane z pstrągiem łososiowym w sosie śmietanowym w towarzystwie chipsów z pietruszki.
Róża Hrabiny
Panna Cotta bananowa, konfitura bananowa, ciasto szpinakowe, krem limonkowy, kruszonka z orzechów.
Restauracja Kasztelańska, ul. Zamkowa 6
Leśna Księżna w pietruszce
Polędwica z sarny marynowana w jałowcu, rozmarynie i pieprzu grejpfrutowym, podana na assiette pietruszkowym, w towarzystwie gratine pietruszkowo-selerowego. Całość uzupełnia lekka sałata z pietruszką, koperkiem i ogórkiem zielonym.
Pływające wyspy bananowe
Île Flottante – czyli pływające wyspy, składa się z: bezy unoszącej się na lekkim kremie waniliowym w towarzystwie bananów w karmelu z dodatkiem limonki.
Tężnia i pijalnia wód, ul. abp. J. Świnki 8
Pietruszkowe wariacje
Polędwiczka wieprzowa podana na pietruszkowym puree z karmelizowanymi warzywami korzennymi.
Monoporcja bananowa
Krem bananowy z puree mango-marakuja podane na biszkopcie.
Restauracja VARTO, Hotel Termalny, ul. Zamkowa 1
KUL-„a”Le pietruszka
Sfera z pietruszki puree z pasternaku i gruszki, chips z boczku i pietruszki, sos z pieczonej papryki z chipotle, w towarzystwie sałaty z pesto naci pietruszki i liści czosnku niedźwiedziego.
Klepon
Słodycz cukru z pudru banana nadaje potrawie pyszny, lekko karmelowy smak, a starty kokos dodaje lekko pikantnego smaku. Do tego nuta aromatu pandanu i piękny naturalny, zielony kolor.