Nagrodą Degustatorów oraz Komisji konkursowej za zdobycie pierwszego miejsca w Uniejowskim Festiwalu Smaków jest „Lilia Smakosza”. Jest ona przyznawana w kategorii „danie główne” oraz w kategorii „deser”. Dziś kolejne cztery Lilie odebrali zwycięzcy tegorocznej edycji wydarzenia.
Właściciele zwycięskich restauracji jubileuszowej, dziesiątej odsłony Festiwalu Smaków wreszcie odebrali swoje trofea. Ich wręczenia dokonał Burmistrz Miasta, Józef Kaczmarek, wraz z Przewodniczącym Rady Miejskiej, a jednocześnie członkiem Komisji konkursowej, Tomaszem Wójcikiem, a także Zastępcą Burmistrza, Mirosławem Madajskim.
W tym roku Lilie Smakosza zawisną w trzech obiektach restauracyjnych, które zarówno według opinii członków Komisji konkursowej, jak i Gości Festiwalu, przygotowały najsmaczniejsze potrawy.
Jedną z takich restauracji jest Herbowa na Zamku. Cóż, o tym obiekcie można śmiało powiedzieć, że to już weterani Uniejowskiego Festiwalu Smaków. Restauracja Herbowa to wielokrotny zwycięzca konkursu, a także zdobywca największej ilości „Lilii Smakosza”.
Danie, które zdobyło najwięcej głosów w Paszportach Degustatora to „Boćwina Arcybiskupów”, przygotowana oczywiście przez kucharzy Restauracji Herbowej. Ta kulinarna kompozycja to nic innego jak rewelacyjna polędwiczka wieprzowa otulona marynowanymi burakami w occie balsamicznym, winie Porto i średniowiecznymi ziołami, naleśnikiem ze szpinakiem oraz ciastem francuskim, podana na sosie z buraków cherry.
Danie główne, które najbardziej przypadło do gustu członkom Komisji konkursowej, przyrządzone zostało przez kucharza Pałacu Uniejów. Obiekt działa od niedawna, bo od roku 2022. Mimo tak krótkiego stażu ma na swoim koncie już trzy Lilie Smakosza z poprzedniej edycji Festiwalu, która jak widać była tylko rozgrzewką przed kolejnymi konkursami. Dziś Pałac Uniejów powiększył swoją kolekcję o kolejną Lilię.
Na czym tym razem polegał sekret wygranej? Odpowiedź jest prosta – wyjątkowy „Makaron spaghetti z pesto z czerwonego buraka”, z dodatkiem tymianku, fety i pestek słonecznika.
Po daniu głównym nadszedł czas na deser… Chyba nie będzie przesadą, jeśli to, co wydarzyło się podczas X Uniejowskiego Festiwalu Smaków, określimy w następujący sposób: Przystań u Miksera znowu powymiatała!
Deser „Figa z makiem”, a więc beza z konfiturą z rabarbaru, masą z białego maku i figą liofilizowaną – nie miał sobie równych. I Komisja, i Goście, zgodnie uznali, że smakołyk nie tylko obłędnie wyglądał, ale też smakował wyśmienicie.
Wszystkie restauracje biorące udział w X Uniejowskim Festiwalu Smaków, w podziękowaniu za uraczenie Gości swoimi konkursowymi pysznościami, otrzymały dodatkowo niespodzianki w postaci fotografii wykonanych w dniu wydarzenia, a na których widnieją przedstawiciele każdego z obiektów wraz z Przewodniczącą Komisji konkursowej, Ewą Wachowicz.
A.Ol.